• : Function split() is deprecated in /var/www/vhosts/tudasklaszter.hu/httpdocs/modules/filter/filter.module on line 1190.
  • : Function split() is deprecated in /var/www/vhosts/tudasklaszter.hu/httpdocs/modules/filter/filter.module on line 1190.

Szociális gazdaság

A szociális gazdaság térhódítása két problémával függ össze: a szociális, személyi és közösségi szolgáltatások iránti növekvő szükséglettel, valamint olyan utak keresésével, amelyek lehetővé teszik, hogy a költségvetési korlátok és adócsökkentések közepette olcsón lehessen kielégíteni ezeket az igényeket. További fontos érv volt a szociális gazdaság növekedése mellett a kilencvenes évek második felére jellemző nagy munkanélküliség Nyugat Európában, és a formális gazdaság képtelensége arra, hogy ennek felszívásához kellő számú munkahelyet teremtsen, különösen a hátrányos helyzetű emberek elhelyezésére.

Ezzel a problémával a rendszerváltozást követően Magyarország is szembetalálta magát. A foglalkoztatottak számának drasztikus visszaesése elsődlegesen az alacsony képzettségű, idősödő, kevéssé alkalmazkodóképes embereket szorította a munkaerő-piacon kívülre, és többségét be sem fogadta újra, hasonlóan a munkatapasztalat nélküli pályakezdő fiatalok és a gyermekgondozás miatt a munkaerő-piacot hosszabb időre elhagyó kisgyermekes anyák nagy részéhez. A kihasználatlan munkaerő ugyanakkor – szerencsére – együtt van jelen számos kielégítetlen szükséglettel, ami reményt adhat a foglalkoztatási célú helyi kezdeményezések sikerére.