LIFE 2014-2020

Határidő: 2014. október 16.
Az Európai Bizottság közzétette az első pályázati felhívást a környezetvédelmi projektek támogatására irányuló LIFE finanszírozási program keretében. A LIFE program „Környezetvédelem” elnevezésű alprogramja 2014-ben 238,86 millió eurót biztosít arra a célra, hogy a szakemberek Európa-szerte innovatív megoldásokat dolgozzanak ki és léptessenek életbe a környezetvédelemmel kapcsolatos kihívások kezelésére, különös hangsúlyt fektetve a természet és a biológiai sokféleség megőrzésére, az erőforrás-hatékonyságra, valamint a környezetvédelmi irányításra és tájékoztatásra.

A LIFE programon belül két alprogram van, három-három kiemelt területtel:
Környezetvédelem alprogram - 2,6 milliárd euró költségvetés
Kiemelt területek:
• környezet és erőforrás-hatékonyság,
• természet és biológiai sokféleség,
• környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás.
Éghajlat-politika alprogram - 864 millió euró költségvetés
Kiemelt területek:
• éghajlatváltozás mérséklése,
• alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz,
• éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás.
A „Környezetvédelem” alprogram a következő hét év folyamán összesen 2592 millió eurót fordít majd környezetvédelmi projektek finanszírozására. Ezen túlmenően a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos irányítás, információterjesztés és figyelemfelkeltés fejlesztését is támogatja.
A „hagyományos” projektek tekintetében az Európai Bizottság különösen azokat a projektjavaslatokat támogatja, amelyek a LIFE program 2014–2017. évi többéves munkaprogramjában prioritásként meghatározott témákhoz illeszkednek.
A „hagyományos” projektek esetében a pályázatok benyújtásának határideje 2014. október 16., az integrált projektek esetében pedig 2014. október 10. A LIFE program keretében legközelebb majd olyan nonprofit szervezetek pályázhatnak működési támogatásra, amelyek éghajlat-politikai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak, és tevékenységüket európai szinten fejtik ki. Ezeket az ajánlati felhívásokat idén ősszel fogja közzétenni az Európai Bizottság.
A pályázati felhívás részletes ismertetése:
http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2014/index.htm
A LIFE program 2014–2017. évi többéves munkaprogramja (magyar nyelven):
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014D0203&...
A LIFE programot ismertető webhely kezdőlapja:
http://ec.europa.eu/environment/life/index.htm
forrás: mkik.hu