Közös társadalmi szerepvállalás erősítése vállalkozások és a non-profit szektor között

2013. május 29.

Együttműködhet-e a profitorientált vállalati szféra és a civil szektor? Erre keresi a választ egy nemrégiben indított kezdeményezés, amelyet a Talentum Alapítvány vezet.

A szegedi Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért nevű civil szervezet vezetésével olyan projekt valósul meg, melynek célja, hogy hatékony együttműködést építsen ki a civil szervezetek, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások között a Dél-alföldi Régióban és a Vajdaságban. A vállalatok társadalmi felelősségvállalásának kultúráját igyekeznek különböző rendezvényeken népszerűsíteni, a profitorientált vállalati szférát, valamint a non-profit civil szektort konkrét együttműködésekkel közelítik egymáshoz.
A projekt első rendezvényén B. Balogh Edit, a Talentum Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy egy együttműködés a bekapcsolódó vállalatok, valamint a partnerként jelentkező civil szervezetek között mind a két fél számára előnyökkel jár, és a társadalom egy-egy problémáját hatékonyabban orvosolhatja. Pontyos Tamás szervezetfejlesztő szakember az együttműködési lehetőségek körvonalazása után már megvalósult, hazai példákat említett a vállaltok társadalmi felelősségvállalásáról. Ha egy cég nyersanyagot, tudást, innovációt tud felajánlani civil szervezeteknek, az nem feltétlenül adomány, ahogy ezt korábban értelmezték. A civil szervezetek önkéntesei ugyanis a maguk által hozzáadott munkával növelhetik a létrehozott szolgáltatások, vagy termékek értékét.
Szegeden tehát már megkezdődött a nyitás a civil szervezetek és a vállalkozók között. A civil szervezeteket többek között a Tappancs Alapítvány, a Szabadkai Katolikus Karitász, illetve a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, a másik oldalt pedig a LátogatóBarát Kft., a Forma1 Fitness, a Szélmalom Kábeltévé és a Boci Tejivó döntéshozói képviselték. A konkrét együttműködések beindítása a következő hónapokban várható, és a projekt honlapján, a www.togetherisbetter.eu címen lesz nyomon követhető.
forrás: delmagyar.hu