Elkészült a Vajdasági Magyar Civil Stratégia

2012. április 29.

Elkészült a Vajdasági Magyar Civil Stratégia: a 2018-ig szóló célokat és feladatokat megfogalmazó dokumentumot szombaton mutatta be a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a szabadkai városházán rendezett konferencián.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke hangsúlyozta: a vajdasági magyarságnak hosszú évtizedek óta ma a legjobbak a lehetőségei, még soha nem volt még ilyen összefogott a közösség, s korábban arra sem adatott esély, hogy szakmai alapon határozza meg fejlődésének irányát.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a két éve tartott választások óta az MNT impozáns teljesítményt nyújtott, elfogadta az oktatási, a művelődési és a tájékoztatási stratégiát, s már folyik az ifjúsággal és sporttal kapcsolatos dokumentum előkészítése is.
A pártelnök szerint, e közakaraton nyugvó stratégiák jelentősége, hogy hosszú távon meghatározzák a politika mozgásterét. Pásztor István a május 6-i szerbiai választásokra célozva kijelentette, az erőteljes politikai képviselet az, amely lehetőséget teremt a megalkotott stratégiákban foglalt célok megvalósítására.
Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évtizedben a vajdasági magyarság mindennapi életének megszervezésében, identitásának megőrzésében és életminőségének javításában kiemelkedő szerepet játszottak a civil szervezetek. A mintegy ötszáz működő vajdasági magyar egyesület, alapítvány és szövetség – amely munkájában mintegy 20 ezren vesznek részt - gazdag és szerteágazó közösségi életet teremtett, többségük művelődési, kulturális, ismeretterjesztő és oktatási tevékenységgel foglalkozik.
A civil szervezetekre jellemző a folyamatos forráshiány, ennek ellenére – a tagok által végzett önkéntes munkának köszönhetően - tevékenységük sikeres. A civil szféra azonban eljutott az önkéntesség és a meglévő anyagi erőforrások által elérhető eredmények felső határáig, ezért volt szükség a továbbfejlődést lehetővé tevő stratégia megalkotására – mondta a politikus.
A dokumentumot a civil szervezetek igényei és javaslatai alapján állította össze az MNT konzultációs testülete. A stratégia megalkotását kérdőíves-felmérés – amelyben az érintettek több mint 80 százaléka részt vett – és 25 civil fórum előzte meg – tudatta az alelnök.
Ricz András, a Regionális Tudományi Társaságnak a stratégia megalkotását irányító szakembere elmondta, a program egymásra épülő tevékenységet határoz meg. Az első feladat az intézményfejlesztés: ennek részeként Vajdaságban nyolc-tíz Civil házat hoznának létre, amelyek szakmai tanácsadással, eszközkölcsönzéssel, könyvtárak létrehozásával, helyiségek biztosításával segítenék a szervezetek tevékenységét.
A stratégia célja a szervezetek közötti együttműködés és kommunikáció erősítése, ennek érdekében egyebek között közös honlapot és hírlevélrendszert alakítanak ki. A szakember fontosnak nevezte a szervezetek vezetőinek képzését és a civil szféra megjelenését a médiában is.
A civil szervezetek kívánatosnak tartják több jogszabály megváltoztatását: a magyarországi megoldáshoz hasonlóan lehetővé tennék a személyi-jövedelemadó 1 százalékának felajánlását, illetve azt is, hogy a diákok kötelező gyakorlataikat egyesületeknél, alapítványoknál is teljesíthessék.
Az egyesületek, alapítványok alkalmasak lennének bizonyos állami feladatok átvételére, a kisebbségi léttel kapcsolatos tevékenységek mellett például a fogyasztóvédelem, a környezetvédelem vagy a szociális ellátás területén, és a civil szféra az uniós integráció folyamatában is fontos szerepet játszhat. Forrás: MTI